Mistrovství republiky amatérů 2016


2016-MCR-foto #1

Publikoval Jakub Tamchyna

7. srpna 2016

O posledním červencovém víkendu se v Bystré u Poličky na Moravě konalo Mistrovství ČR amatérských cyklistů. V sobotu byla na programu časovka jednotlivců a v neděli hromadný závod.

A Stark Cycling Team u této prestižní události samozřejmě nemohl chybět, navíc někteří členové směřovali k tomuto víkendu celoroční usilovnou přípravu a brali tyto závody jako vrchol sezóny.

Sobotní časovka se jela na uzavřené 18 km dlouhé trase. První polovina k otáčce byla mírně klesající, takže bylo potřeba pošetřit síly na náročnější cestu zpět do cíle. Ze SCT se na start postavili dva elitní časovkáři, a to Ondra Sobek a Honza Bryxi. Oba dokázali výsledný čas stlačit lehce pod 26 minut a vyneslo jim to 9., resp. 10. místo ve svých kategoriích. V rámci týmového hodnocení pak zabodovali ještě David Slaboch (18. místo v kategorii) a Klára Zadáková (5. místo v kategorii).

V neděli přišel na řadu hromadný závod. Na rozdíl od soboty se počasí rozhodlo, že nám závody ještě trochu vyšperkuje a od rána místy pršelo a hrozila bouřka. Ani toto nevítané zpestření ale nemohlo zabránit členům SCT, aby se i po sobotní náročné časovce, nepostavili na start. Navíc když tým doplnili další dva výborní jezdci, a to Honza Masař a Honza Černý.

Závod se jel na 19 kilometrovém okruhu + 12 km dojezd do cíle. Nejvýraznějším a nejobávanějším úsekem na celém okruhu bylo 2,5 km dlouhé stoupání, místy až 12 %. Tento kopec pravdy tak výrazně přispíval k pořádnému protřídění jednotlivých balíků a skupinek a právě zde docházelo k rozhodujícím nástupům v bojích o umístění.

Délka tratě se odvíjela podle věkových skupin. Ženy, veteráni a junioři absolvovali 50 km (3x kopec), kategorie D 69 km (4x kopec), kategorie C 88 km (5x kopec) a kategorie A+B 107 km (6x kopec).

Jako první v dopoledních hodinách odstartovali závodníci a závodnice na nejkratší vzdálenosti a rovněž kategorie C a D. Tito jezdci měli velikou kliku na počasí, protože celý závod stihli dokončit bez deště a za krásného počasí.

To už ovšem neplatilo pro kategorii A a B, kterým začalo pršet asi půl hodinu před startem. Na samotný start se sice počasí umoudřilo, ale úvodních 9 km trasy vedoucí údolím tak bylo hodně mokrých a závodníci se museli více zaměřit na svoje technické dovednosti a přizpůsobit rychlost. Zhruba v půlce závodu se opět vydatně rozpršelo a tento stav se nezměnil až do samotného závěru. I přes to se ale všichni hrdinně rvali o každý metr na trase a dál zuřivě bušili do pedálů.

Bohužel pro SCT to byl závod spíše smolný vzhledem k množství defektů. I přes počáteční skvělý rozjezd nakonec závody kvůli technickým problémům nedokončili Honza Bryxi, Honza Černý a Ondra Sobek.

Závod tak ze SCT dokončili pouze tři jezdci. Honza Masař zajel na skvělém 9. místě v kategorii B a David Slaboch na 21. místě v rámci kategorie A.

Trochu skleslou náladu v týmu vylepšilo 3. místo Kláry Zadákové v kategorii žen a vybojovala tak, jak poznamenal náš kouč Michal Stark „první placku z republiky pro tým“. O třetí místo sváděla boj se třemi dalšími závodnicemi až do posledních metrů těžkého stoupání, ale zabojovala a nakonec z toho ta bedna byla. Však se taky nejel žádný okresní přebor, ale MČR a to se každý zmáčkne ještě o něco víc a vydoluje i poslední zbytky sil, o kterých už ani netuší.

A opět se ukázalo, že SCT není jen skupina závodníků, ale hlavně parta kamarádů. Kdo zrovna nezávodil, fandil na trati a povzbuzoval.

Tímto patří také obrovské poděkování skvělému realizačnímu týmu, jmenovitě Blanka Kopecká, Vašek Zadák, Lucka Černá a Renča Masařová spolu s Kubíkem a Kiminkou a samozřejmě všem, kteří fandili alespoň na dálku. Bez nich by to prostě nešlo.


GALERIE